Вы здесь

Выставка Ивана Марчука «Голос моей души»

Виставка Івана Марчука «Голос моєї душі» фото з події

Почесне Консульство Республіки Молдова з нагоди другої річниці своєї діяльності у Вінниці презентувало унікальну виставку «Голос моєї душі» Івана Марчука – народного художника України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, члена Золотої гільдії. Експозицію з понад півсотні робіт розгорнули у художньому музеї області. На відкриття завітали дипломати, представники місцевої влади, духовенства та культурної спільноти.

На знак глибокої пошани і за вагомий вклад у розвиток мистецтва в Україні та світі губернатор Вінниччини Валерій Коровій вручив Івану Марчуку свідоцтво та спеціальну відзнаку «Кращий художник». Цим нагрудним знаком ГО «Кращий художник/ The Best Artist 2019» відзначають переможців щорічного міжнародного конкурсу з однойменною назвою, який проходить у Вінниці, а також – художників та майстрів за надважливий вклад у розвиток українського мистецтва.

«Ваше мистецтво має сакральний зміст. У цих полотнах зашифрований код нації, який неможливо зрозуміти його треба відчути, каже Валерій Коровій. Ваша творчість спонукає людей в усьому світі більше дізнаватися про Україну, а в Україні ще більше любити свій народ, його традиції та історію», – зауважив голова Вінницької ОДА Валерій Коровій.

Особливість творчої діяльності Івана Марчука полягає в тому, що він одночасно працює над кількома серіями-циклами картин, що може тривати упродовж десятиліть. Презентований цикл «Голос моєї душі» був започаткований ще у 1965 році, але досі поповнюється новими роботами. Художник працює в авторській техніці, що має назву «пльонтанізм» – від слова «пльонтати», тобто переплітати нитки. І дійсно, якщо добре придивитися, то його полотна ніби створені з густо переплетених коротких і тонких ниточок.

«Іван Марчук не потребує реклами. Він відомий на п’яти континентах світу. Його талант, творчість важко недооцінити, чи виміряти, бо він безмежний, як світ, – відзначив народний художник, голова ГО «Кращий художник / The Best Artist 2019» Володимир Козюк. – Кожен, хто доторкнувся до його творчості, не зможе залишатися байдужим до мистецтва. Щиро дякую Почесному консулу Молдови, що надали подолянам можливість упродовж місяця насолоджуватися видовищами та диво-краями України від генія сьогодення».

Іван Марчук не стримував емоцій. Він дякував за запрошення, адже у місто над Бугом відвідав вперше. Та зважаючи на зацікавленість і повну залу людей, обіцяв приїхати знову, якщо покличуть.

«Я вже у тому віці і статусі, що не напрошуюся на виставки, але куди запрошують радо їду. У моєму творчому доробку понад 5 тисяч робіт, які розлетілися по всьому світу, розповідаючи усім і кожному про Україну, – каже Іван Марчук. – Наша держава унікальна, вона народжує найбільше у світі талантів на один квадратний метр. Але кожна квіточка, щоб рости, потребує, щоб її поливали. Тоді вона буде проростати, квітнути і дарувала людям свою красу. Треба шукати і створювати ґрунт для того, щоб такі таланти проросли. Були успішними на свій Батьківщині, а не шукали куточок по світу».

Іван Марчук більше 10 років мешкав в Австралії, Канаді та США. За півстоліття творчої діяльності його полотна презентувалися у більш ніж 150 монографічних та 100 колективних виставках. У 2007 році за версією газети The Daily Telegraph він увійшов до британського рейтингу «Сто генів сучасності» за креативність та інноваційність в образотворчості.

«Виставка нашого дорого гостя претендує стати історичною подією у культурному житті Вінниці та Поділля, – переконаний Почесний консул Республіки Молдова в місті Вінниця Михайло Куницький. – Експозицію можуть побачити не лише містяни, але й мешканці з інших областей, які цікавлять творчістю легендарного художника сьогодення. І я обіцяю, що наступного разу ми презентую його виставку у Молдові».

По завершенні відкриття експозиції відбулося урочисте погашення оригінальної марки із зображенням картини митця, яку спеціально до цієї події випустила «Укрпошта» в рамках проекту «Власна марка». Для церемонії виростали спеціальний штемпель, який зберігається в єдиному на всю Україну музеї української марки, який діє у місті над Бугом.

Працювати виставка Івана Марчука «Голос моєї душі» у Вінницькому обласному художньому музеї протягом місяця, до 19 травня.

Олександра Маковецька

Голосование: 
0
Ваша оценка: Нет
0
Голосов пока нет