Вы здесь

Пленэр «Кращий Художник» 2020

ІV Міжнародний мистецький пленер «Кращий художник/The best artist 2020» проходитиме у Вінниці з 15 по 26 червня 2020 року, а у Києві і інших містах України розпочнеться 12 червня. Його головна мета – формування культурного іміджу України як європейської держави, розвиток культурних відносин, презентація кращих зразків художнього мистецтва, підтримка та стимулювання до творчості художників в Україні та світі.

До участі у пленері запрошуються професійні художники з різних країн світу та України. Відбір конкурсних заявок триватиме до 4 березня 2020 року. Бажання долучитися до конкурсу висловили представники мистецької еліти таких країн як США, Китай, Польща, В’єтнам, Індія, ОАЄ, Грузія, Молдова, Франція, Італія, Киргизстан, Вірменія, Таджикистан та інші. Вони виступатимуть як учасники, так і як партнери проекту.

За результатами відбору до фіналу конкурсу потрапить від 20 до 30 художників. Вони матимуть унікальну можливість протягом двох червневих тижнів перебувати у суто мистецькому середовищі – свої серед своїх. Щодня художники працюватимуть на кращих локаціях Вінниці, Поділля та інших міст, щоб відтворити на своїх полотнах наймальовничіші куточки України.

Окрім цього, у рамках IV Міжнародного мистецького пленеру «Кращий художник/The best artist 2020» відбуватиметься ціла низка заходів – художні майстерні, майстер-класи, обмін досвідом, творчі зустрічі. Вперше роботи учасників вінничани та всі бажаючі зможуть побачити у День міста Вінниці, який традиційно відбувається у першу суботу вересня.

«Уже четвертий рік поспіль ми проводимо Міжнародний мистецький пленер «Кращий художник/The best artist». Проект стрімко розвивається – збільшується кількість учасників, які хочуть взяти участь у пленері, зростає рівень і майстерність конкурсних робіт, а відтак формується інакше ставлення до художників. Ми проводимо ці пленери, щоб популяризувати мистецтво наших художників, максимально змінити ставлення до їхньої праці та сприяти збільшенню поваги до їх творчості. Наше завдання відкривати таланти, давати можливість вчитися, розвиватися і популяризувати свою творчість не лише на всеукраїнському, але й міжнародному рівні»

ініціатор проведення Міжнародного мистецького пленеру, народний художник України Володимир Козюк

Підсумки пленеру 2019

Нагадаємо, що торік протягом червня у мистецькому житті Вінниці, Поділля, України сталася безпрецедентна подія – ІІІ Міжнародний мистецький пленер «Кращий художник/The best artist».

Метою пленеру було формування іміджу м. Вінниці як європейського міста, популяризація України в світі, розвиток культурного потенціалу, презентація кращих зразків художнього мистецтва, підтримка та заохочення до творчості художників України та інших держав.

Досягнення мети пленеру передбачало реалізацію низки завдань: забезпечити обмін досвідом між художниками різних міст та країн; організувати вернісаж творчих робіт; сформувати колекцію мистецьких творів за тематикою «Живописна Вінниця та її околиці» для експозиції в музеї історії Вінниці; вплинути на формування естетичних смаків мешканців міста на зразках кращих творів образотворчого мистецтва; забезпечити взаємозв’язок міжнародної творчої спільноти через мистецтво; підтримати міжнародний проект «Золотий птах».

На основі надісланих заявок члени журі обрали 26 художників-фіналістів з України, Польщі, Грузії, Таджикистану, Киргизстану та Китаю. Вони відтворювали на своїх полотнах наймальовничіші куточки української «золотої провінції» – Вінниці та Поділля, проводили майстер-класи, влаштовували персональні виставки та творчі зустрічі. З творчими візитами відвідали Житомир, Бар, Бушу та Тульчин, де у розпал оперного фестивалю зафіксували у фарбах грандіозну оперну імпрезу, яка просто неба подарувала усім глядачам незабутні емоції та враження. За цей короткий період вони написали 117 робіт і навіть встановили національний рекорд України – зі спільного написання картини заради благодійності.

Серед учасників минулорічного пленеру були: Сергій Коваленко (Україна, Харків), Олександр Брітцев (Україна, Харків), Вадим Суворов (Україна, Одеса), Торніке Ткемаладзе (Грузія, Тбілісі), Богдан Кузів (Україна, Івано-Франківськ), Злата Шишман (Україна, Одеса), Володимир Слєпченко (Україна, Київ), Йоанна Тшчіньска (Польща, Ласк), Євгенія Божко (Україна, Одеса), Олександр Павленко (Україна, Київ), Анна Сушарник-Кравець (Україна, Кам’янець-Подільський), Єгор Дулін (Україна, Лисичанськ), Валентина Васкяліте (Україна, Київ), Віктор Чепинець (Україна, Хуст), Аліса Оніпченко (Україна, Київ), Жанибек Суйунбеков (Киргизстан, Бішкек), Закир Сабіров (Таджикістан, Душанбе), Валерій Шматько (Україна, Харків), Андрій Чеботару (Україна, Київ), Ігор Ященко (Україна, Вінниця), Катерина Білетіна (Україна, Одеса), Li Xinmin (Китай, Чжан’є), Кирило Дубовик (Житомир), Роман Уваров (Камянець-Подільський), Анастасія Крайнєва-Маснюк (Україна, Київ), Сергій Черняховський (Україна, Одеса).

Члени журі оцінювали конкурсні роботи безпосередньо за кілька годин до оголошення переможців. Цьогорічним ноу-хау конкурсу стало те, що члени журі мали можливість подивитися роботи наживо і виставити свої оцінки, або ж проголосувати в онлайн режимі. Визначали переможців у двох категоріях «Кращий художник» та «The best artist», кожна з яких має по три рівнозначні номінації.

Отже, спеціальну відзнаку «Кращий художник» отримали:

  • I номінація – Анастасія Крайнєва-Маснюк (Київ, Україна)
  • II номінація – Віктор Чепинець (Хуст, Україна)
  • III номінація – Катерина Білетіна (Одеса, Україна)

У номінації «The best artist» перемогу здобули:

  • I номінація – Li Xinmin – Лі Ксінмін (Китай, Чжан’є)
  • II номінація – Joanna Trzcińska – Йоанна Тшчіньска (Польща, Ласк)
  • ІІІ номінація – Валерій Шматько (Україна, Харків)

Лауреатом премії імені Валерія Гегамяна став легендарний художник, академік Володимир Слєпченко.

Проект «Кращий художник/The best artist» давно вийшов за рамки звичайного конкурсу серед художників, яких об'єднує бажання продемонструвати свій хист, талант та вміння у боротьбі за перемогу. Тому минулого року, окрім традиційного нагородження переможців відзнаками «Кращий художник», вперше відбулося вручення спеціальної нагороди пленеру – почесного ордену «За розвиток мистецтва». Його отримали меценати та діячі культури, які несуть українське мистецтво у світ і забезпечують взаємозв'язок міжнародної творчої спільноти з української культурою.

Почесний орден «За розвиток мистецтва України» ІІ ступеня отримала меценат Галина Калиновська, яка розвиває мистецтво та зробила непомірний внесок у розвиток цього проекту.

Почесним орденом «За розвиток мистецтва України» І ступеня нагородили Народного артиста Україна, керівника народного ансамблю танцю «Барвінок» Петра Бойко.

Почесний орден «За розвиток мистецтва України» ІІ ступеня вручили меценату, засновнику клубу колекціонерів «Дукат», який протягом десяти років підтримує митців Житомира, Віктору Черепахіну.

Почесний орден «За розвиток мистецтва України» І ступеня здобув меценат Володимир Продивус.

Новинкою минулорічного сезону проекту було проведення у його рамках персональних виставок живопису відомих художників світу, лекцій та майстер-класів. А на завершення пленеру була проведена широкомасштабна виставка робіт учасників. Для широкого загалу експозицію було презентовано до Дня незалежності та Дня міста на головній площі Вінниці, фінальна експозиція відбулася у вінницькій «Галереї XXI».

Голосование: 
0
Ваша оценка: Нет
0
Голосов пока нет