Вы здесь

Выставка Екатерины Билетиной

Виставка Катерини Білетіної

У Центрі сучасного мистецтва «Галерея ХХІ» відкривалася персональна виставка відомої одеської художниці Катерини Білетіної

Презентація експозиції відбувалася у рамках V ювілейного Міжнародного мистецького пленеру «Кращий художник / The best artist – 2021», який щороку збирає талановитих художників з усього світу, щоб відтворити на полотнах «золоту провінцію» – Вінницю та Поділля. Уже третій рік поспіль до проекту долучається Катерина Білетіна. Під час пленерів художниця написала низку портретів видатних вінничан та пейзажних полотен, які презентує у теперішній експозиції. Її стиль вирізняється своєрідним магнетизмом українського стилю. А синтез портретів та краси українських національних строїв вирізняє її роботи поміж інших.

«Коли я лише почала малювати і вступила до Одеського художнього училища імені Грекова, портрет мені сподобався найбільше, – відзначає Катерина Білетіна. – Мені хотілося не лише споглядати на обличчя людей, а малювати їх і відтворювати. Найшвидше написаний портрет з тих, які тут представлені, — це портрет вінницької красуні. Він створений в рамках проекту «Кращий художник», який відбувався у Вінниці. Я працювала з натури протягом двох годин. Але є й роботи, над якими доводилося працювати не один рік».

Катерина Білетіна
Катерина Білетіна

Катерина Білетіна – живописець, книжковий графік. Народилася у 1977 році в Єкатеринбурзі (Росія). Закінчила Одеське художнє училище ім. Грекова, майстерню станкового живопису, а також Національну академію образотворчого мистецтва та архітектури, майстерню історичного живопису. Серед поціновувачів сучасного мистецтва вона відома насамперед як портретист, автор живописного проекту «Український портрет», історичних портретів-реконструкцій «Молода Леся Українка», «Молодий Іван Франко», «Портрет Романа Шухевича». В 2011 році вона створила портрет президента України Віктора Ющенка «Президент у вишиванці».

У 2016 році у видавництві «Родовід» вийшла її книжка «Беззахисність перед красою» – це альбом реконструкцій народного одягу з різних куточків України. Крім того, Катерина Білетіна автор багаторічного проекту «Український портрет». Ідея створити галерею українських обличь з’явилася в 2004 році, з часів Помаранчевої революції. За 17 років Катерина намалювала більше 200 портретів наших сучасників, використовуючи деталі народного вбрання, які, на погляд художниці, надають образу особливу естетичну виразність.

Художниця автор численних листівок, які популяризують український народний одяг. Її проект «Традиційні українські народні строї» набув неймовірної популярності і заслужив народну любов та визнання в Україні та за її межами. Катерина лауреат живописного конкурсу «Кращий художник», 2019 року, має відзнаку «Найкращий художник». За вагомий вклад у розвиток мистецтва мисткиня отримала почесний орден «За розбудову України» (2020).

Картини художниці зберігаються в приватних збірках України, Росії, США, КНДР, Нідерландів. Мисткиня живе та працює в Одесі.

Виставка триватиме до 23 серпня. Відвідати її можна у будні з 10:00 до 20:00, на вихідних з 11:00 до 18:00.

Голосование: 
0
Ваша оценка: Нет
0
Голосов пока нет