You are here

Opening of the V anniversary plein air

Відкриття V ювілейного пленеру фото

Міністерство культури України
Вінницька обласна державна адміністрація

Відкриття V ювілейного Міжнародного мистецького пленеру «Кращий художник / The best artist – 2021»

10 серпня о 16.00 на площі Тараса Шевченка відбудеться урочисте відкриття V ювілейного Міжнародного мистецького пленеру «Кращий художник / The best artist – 2021», який щороку збирає талановитих художників з усього світу, щоб відтворити на полотнах «золоту провінцію» – Вінницю та Поділля. Цього року у пленері візьмуть участь 33 учасника з 4 країн світу – Китаю, Франції, Білорусі та України. Загалом на конкурс надійшло понад пів тисячі заявок від митців з 7 країн світу.

Відкриття V ювілейного Міжнародного мистецького пленеру «Кращий художник – 2021» афіша
Афіша події

 

З 10 по 18 серпня митці працюватимуть на різних локаціях. Невеликими групами вони роз’їдуться по містах, містечках і селах Вінниччини для того, щоб відтворити на своїх полотнах якомога більше історичних пам’яток, визначних об’єктів та подільських краєвидів. Мистецький десант висадиться у Тульчині, Хмільнику, Ольгополі, Бершаді, Шаргороді, Тиврові, Жмеринці та Браїлові. Один день програми художники проведуть у Житомирі. Крім того, під час пленеру відбудуться творчі майстерні, виставки, зокрема свої персональні здобутки презентують одеська художниця Катерина Білетіна, харківський митець Валерій Шматько та відомий український скульптор Влад Волосенко.

Головною особливістю цьогорічного пленеру стане унікальний проект. З нагоди 30-ти річчя Незалежності України найкращі з кращих художників Україні відтворять на своїх полотнах портрети видатних вінничан. Їх кандидатури вже запропонували громади Вінниччини, громадські організації, творчі спілки та установи. Заявки приймали до 5 серпня 2021 року на електронну адресу громадської організації «Кращий художник». Це люди з різних сфер життя, котрі заслужили повагу серед вінничан, сформували позитивне відношення до людей і стали взірцем у розбудові культури, науки та збереженні історії нашого краю. Така живописна колекція увіковічнить видатних вінничан на полотні та стане стимулом для розвиток культурного потенціалу регіону, надасть можливість презентувати кращі зразки художнього мистецтва, заохотить до творчості художників, а до добрих справ авторитетів та лідерів громад.

Фінальним акордом проєкту стане живописна виставка, яка буде презентована у кращих виставкових залах Вінниці та області.

Нагадаємо, що торік Міжнародний мистецький пленер «Кращий художник/The best artist – 2020» зібрав у Вінниці 32 художника з різних куточків України, а також іноземних держав. 16 учасників через карантинні обмеження не змогли відвідати пленер, а тому працювали в онлайн у своїх майстернях. Серед них художники з Киргизстану, Узбекистану, Палестини, Іраку, Йорданії, Білорусі, Словенії, Грузії, Кореї, Польщі та Болгарії. У рамках минулорічного пленеру був даний старт загальноукраїнського проєкту «Велике мистецтво – Велике будівництво» від Міністерства культури України. Об’єктами мистецької інтерпретації учасників стали не лише міські пейзажі та визначні історичні місця, але й пам’ятки культурної спадщини. Зокрема, палац Потоцьких у Тульчині, музей фон Мекк у Браїлові, палац Грохольських-Можайського та палац Комарів у Мурованих Курилівцях.

Список пленеристів

  1. Ольга Сабадін – Костянтинівка, Україна
  2. Аліна Храпчинська – Харків, Україна
  3. Аліна Євдощенко – Харків, Україна
  4. Орест Кузів – Івано-Франківськ, Україна
  5. Анастасія Куркова – Київ, Україна
  6. Оксана Бойко – Харків, Україна
  7. Анна Сушарник-Кравець – Кам'янець-Подільський, Україна
  8. Владислав Задворський – Ірпінь, Україна
  9. Ярина Коршунова – Одеса, Україна
  10. Ярослав Леонець – Київ, Україна
  11. Віра Устянська – Запоріжжя, Україна
  12. Олена Щукіна – Дніпро, Україна
  13. Ігор Талалай – Чернівці, Україна
  14. Дарина Пальонко – Київ, Україна
  15. Дмитро Кравець – Кам҆янець-Подільський, Україна
  16. Єгор Дулін – Лисичанськ, Україна
  17. Михайло Спорнік – Одеса, Україна
  18. Артем Смородін – Харків, Україна
  19. Катерина Мишина – Одеса, Україна
  20. Михайло Юсип'юк – Івано-Франківськ, Україна
  21. Сергій Максимчук – Вараш, Україна
  22. Ярослав Милосердний – Жовті Води, Україна
  23. Анна Башликова – Харків, Україна
  24. Чжан Сюєчен – Китай
  25. Богдан Макаренко – Київ, Україна
  26. Олександр Брітцев – Харків, Україна
  27. Євгенія Божко – Одеса, Україна
  28. Катерина Білетіна – Одеса, Україна
  29. Злата Шишман – Ізмаїл, Україна
  30. Валерій Шматько – Харків, Україна
  31. Olivier de Cayron – Франція
  32. Michèle de Cayron – Франція
  33. Анатолій Концуб – Білорусь
Voting: 
0
Your rating: None
0
No votes yet